Hoe moet je een garagedeur isoleren?

Een goed geïsoleerde woning zorgt niet alleen voor meer comfort, maar bespaart ook energie. Als je een garage aan je huis hebt, loont het de moeite om deze ook goed te isoleren. Eén element dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de garagedeur. Zelfs als de rest van de garage goed geïsoleerd is, kan een ongeïsoleerde garagedeur leiden tot warmteverlies en een hogere energierekening. In deze blog leggen we uit waarom het isoleren van een garagedeur belangrijk is, welke materialen je kunt gebruiken en hoe je stap voor stap te werk gaat.

Waarom je garagedeur isoleren?

Je garagedeur is vaak een zwakke plek als het gaat om isolatie. Vooral bij oudere garagedeuren ontsnapt er veel warmte in de winter en komt er ongewenste warmte binnen in de zomer. Als je garagedeur niet goed is geïsoleerd, kan dit als een koudebrug fungeren, een plek waar kou van buiten makkelijk naar binnen trekt. Dit heeft niet alleen invloed op de temperatuur in je garage, maar ook op je woning als de garage eraan vast zit. Door je garagedeur te isoleren, kun je dit warmteverlies minimaliseren en een constantere temperatuur behouden.

Bovendien werkt een geïsoleerde garagedeur niet alleen tegen warmteverlies, maar zorgt het ook voor geluidsisolatie. Dit kan handig zijn als je de garage gebruikt als werkruimte, hobbyruimte of opslagplaats voor spullen die gevoelig zijn voor temperatuur- en vochtverschillen.

Welke garagedeuren zijn geschikt voor isolatie?

Niet elke garagedeur is geschikt om te isoleren. Moderne garagedeuren worden vaak al geleverd met een ingebouwde isolatielaag, maar als je een oudere garagedeur hebt, is dit niet altijd het geval. Handmatige kanteldeuren, metalen deuren en houten garagedeuren zijn het geschiktst om achteraf te isoleren. Het kan moeilijker worden als je deur elektrisch bediend wordt of uit meerdere panelen bestaat. Het belangrijkste is dat de deur nog steeds soepel kan openen en sluiten nadat het isolatiemateriaal is aangebracht.

Tip: Controleer altijd eerst of er nog voldoende ruimte is om het isolatiemateriaal aan te brengen zonder dat de deur zijn functionaliteit verliest.

Hoe moet je garagedeur isoleren?

Voordat je aan de slag gaat met het isoleren van je garagedeur, is het belangrijk om te bepalen waar en hoe je het materiaal kunt aanbrengen. Je wilt immers voorkomen dat de deur niet meer goed kan sluiten of openen na de isolatie.

  1. Kieren en naden opsporen: Begin met het identificeren van de kieren en naden rondom de deur waar lucht doorheen kan ontsnappen. Deze kun je later afdichten met rubberen strips of tochtstrips.
  2. Isolatiemateriaal kiezen: Voor de isolatie van een garagedeur wordt vaak gebruikgemaakt van PIR- of EPS-platen. PIR heeft een hogere isolatiewaarde, terwijl EPS wat eenvoudiger te installeren is. Heb je een houten deur? Dan kun je ook kiezen voor glaswol of steenwol, al zijn deze materialen wat lastiger te bevestigen op metalen of kunststof deuren.
  3. Isolatie bevestigen: Monteer het isolatiemateriaal met een geschikte lijm. Voor het bevestigen van isolatiematerialen kun je gebruikmaken van purschuim of montagekit.
  4. Kieren afdichten: Nadat het isolatiemateriaal is aangebracht, is het tijd om de kieren rondom de deur af te dichten. Dit doe je met rubberen strips die je aan de zijkanten en onderkant van de deur bevestigt.
  5. Afwerken: Bij houten deuren kun je een extra stap toevoegen door een houten frame te maken waarin je het isolatiemateriaal plaatst. Dit kun je vervolgens afwerken met plaatmateriaal zoals underlayment.

Welke isolatiematerialen gebruiken?

De keuze van het isolatiemateriaal hangt af van het type deur dat je hebt en de isolatiewaarde die je wilt bereiken. Hieronder zetten we de meest gebruikte materialen op een rijtje:

Materiaalsoort Isolatiewaarde Geluidsisolatie Brandwerend Verwerking Prijs

PIR Zeer goed Ongeschikt Ongeschikt Gemakkelijk Duur
Glaswol Goed Voldoende Zeer goed Gemakkelijk Goedkoop
Steenwol Goed Goed Zeer goed Redelijk Gemiddeld
EPS Voldoende Ongeschikt Ongeschikt Gemakkelijk Goedkoop

Wat kost het om je garagedeur te isoleren?

De kosten voor het isoleren van een garagedeur hangen sterk af van het type deur en het gekozen isolatiemateriaal. De prijzen voor isolatieplaten variëren van € 10 tot € 25 per vierkante meter, afhankelijk van de kwaliteit en het merk. Daarnaast moet je rekening houden met extra kosten voor lijm, tochtstrips en eventuele afwerking. Als je ervoor kiest om het isoleren door een professional te laten doen, komen daar natuurlijk ook arbeidskosten bij.

Besparen op energiekosten

Het isoleren van je garagedeur is een relatief eenvoudige klus die je veel voordelen kan opleveren. Niet alleen houd je de temperatuur in je garage stabieler, maar je bespaart ook energie en verhoogt het comfort in je woning. Of je nu zelf aan de slag gaat of dit overlaat aan een professional, het is een slimme investering die zichzelf snel terugverdient.

Isolatie keuzehulp

Wat wil jij isoleren?

Met onze keuzehulp vind je wat je nodig hebt.

Start keuzehulp