Is glaswol schadelijk voor de gezondheid?

Het is best een beladen onderwerp. Producenten van glaswol roepen vaak dat deze minerale wol helemaal onschadelijk is voor de gezondheid. Maar we horen vaak van mensen: “Glaswol niet schadelijk? Nou, dat zeiden ze ook over asbest…” In dit artikel proberen we zo objectief mogelijk antwoord te geven op de vraag wat glaswol met je gezondheid doet aan de hand van verschillende onderzoeken.

Hoe wordt glaswol gemaakt

Eerst willen we kort uitleggen hoe glaswol tot stand komt. Glaswol wordt (zoals je waarschijnlijk al weet) gemaakt van glas. In de fabriek wordt zand en gerecycled glas verhit tot 1450 graden Celsius. Daar ontstaat vloeibaar glas uit. Vervolgens maakt men glaswol door ongeveer hetzelfde principe toe te passen als bij een suikerspinmachine. Het glas wordt aan het draaien gebracht waardoor er dunne slierten (glasvezels) ontstaan waarbij het afkoelt door contact met de lucht. Door het bijvoegen van een bindmiddel (dit verschilt per producent) wordt de glaswol één geheel en wordt het gevormd en in stukken gesneden op basis van de toepassing. Bij het isoleren kunnen de kleine glasvezels in de lucht komen en ingeademd worden. Daardoor is er discussie of dit schadelijk is of niet.

Wat zegt de wetenschap

Er zijn meerdere wetenschappelijke studies geweest naar glaswol door onder andere het Department of Health and Human Services, IARC (kankeronderzoeksinstituut) en het Naima (associatie van isolatieproducenten). In deze drie onderzoeken komt het volgende naar voren: Bij de verwerking van glaswol kan er irritatie ontstaan bij de ogen, huid en gezicht en keel en kan men ademhalingsproblemen krijgen door het vrijkomen van glasvezels. De afgelopen jaren hebben de producenten er echter hard aan gewerkt om dit tot het minimum te beperken. Deze irritatie en problemen met ademhaling zijn te voorkomen door het gebruik van lange mouwen, handschoenen en een mondkapje. Wanneer je vervolgens na het isoleren een lauwe douche neemt dan zul je er waarschijnlijk geen last meer van hebben, tenzij je allergisch bent voor glaswol. Gebruik je geen mondkapje, dan is er kans dat je langdurige schade oploopt in je luchtwegen en longen. In sommige huizen is op zolder of kelder de glaswol niet goed afgedicht. Wanneer men later deze ruimtes gaat bewonen kan dit lichte negatieve effecten hebben op de gezondheid. Zorg er daarom altijd voor dat de glaswol goed is afgedicht en controleer of dit goed is gedaan wanneer je ergens gaat wonen.

Is het kankerverwekkend

Waar veel mensen bang voor zijn, is dat de stof kankerverwekkend is. Dit kunnen we uitsluiten door het onderzoek van het IARC. Glaswol blijkt geen invloed te hebben op het ontstaan van kanker.

De conclusie

Je hoeft niet bang te zijn voor het isoleren met glaswol. Wel is het verstandig om handschoenen, lange mouwen en een mondkapje op te doen om geen risico te lopen. Dicht de glaswol goed af met bijvoorbeeld folie en platen en neem na afloop een lauwe douche (door een warme douche gaan je poriën meer openstaan zodat er glasvezeltjes in je huid kunnen komen, wat zorgt voor lichte irritatie). Wanneer je dit doet kun je met een gerust hart isoleren. Bekijk onze glaswol producten. Bonustip: Glaswol van Knauf is door het natuurlijk bindmiddel de isolatie die de minste irritatie geeft. Daarom bevelen wij onze klanten de Knauf naturoll aan voor een plezierige verwerking.   Bronnen Persbericht IARC http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2001/pr137.html) Department of health and human services https://ntp.niehs.nih.gov/pubhealth/roc/listings/g/glasswool/summary/index.html

Isolatie keuzehulp

Wat wil jij isoleren?

Met onze keuzehulp vind je wat je nodig hebt.

Start keuzehulp