Wat is vloerisolatie?

Heb je regelmatig last van koude voeten in huis ondanks het dragen van pantoffels? Of wil je niets liever dan voorkomen dat je komend najaar te maken krijgt met een hogere energierekening? Kies er dan eens voor om vloerisolatie te nemen. Met vloerisolatie kunnen pantoffels de deur uit én bespaar je flink op jouw energierekening. Toch laten veel mensen zich weerhouden door de kosten hiervan. Bij Goedkoopisolatiemateriaal.nl geloven wij dat het isoleren van een vloer niet duur hoeft te zijn. Bekijk snel ons gehele assortiment en maak jouw woning klaar voor de winter!

Vloerisolatie, wat is dat?

Wanneer je aan isoleren denkt, dan denk je hoogstwaarschijnlijk direct aan het verbouwen van jouw woning. Helemaal nergens voor nodig aangezien het isoleren van een vloer geen gedoe oplevert. Vloerisolatie wordt namelijk aangebracht met behulp van isolatiemateriaal via de kruipruimte. Dit is een ruimte die vaak problemen oplevert in huis. Dit komt doordat een kruipruimte vocht aantrekt die vervolgens doortrekt naar de rest van de woning. Dat zorgt na verloop van tijd voor de herkenbare muffe geur in huis. Met vloerisolatie is dit gemakkelijk te voorkomen.

Besparen op jouw energierekening

Doordat vloerisolatie via de kruipruimte wordt aangebracht, blijft de koude lucht in de kruipruimte aanwezig. De koude lucht kan niet meer door de vloer heen trekken, wat ervoor zorgt dat het aangenaam warm in huis is. Op de lange termijn levert dit per jaar al snel een besparing op van 5 tot 7 m3 gas per vierkante meter geïsoleerde vloer op. Dit betekent voor veel huishoudens een besparing van 10 tot 15% op de jaarlijkse energierekening.

Heeft mijn woning al vloerisolatie?

Voordat je begint met het isoleren van de vloer, is het noodzakelijk om te achterhalen of jouw woning al over vloerisolatie beschikt. Dit kan je gemakkelijk achterhalen met behulp van het bouwjaar van jouw huis. Is jouw woning voor 1978 gebouwd? Dan mag je er vanuit gaan dat jouw woning geen vloerisolatie heeft. Pas vanaf 1978 werd er tijdens de bouw gedacht aan isolatie in woningen. Houd er alleen wel rekening mee dat de isolatiewaarde van de gebruikte isolatiematerialen uit die tijd erg beperkt zijn. Vanaf 2000 beschikken woningen over betere isolatie.



Ondanks de leeftijd van jouw woning kan het gebeuren dat de vorige bewoners flink geïnvesteerd hebben in isolatie. Dit kan je voor vloerisolatie bijvoorbeeld controleren door vanuit de kruipruimte de onderkant van de vloer te bekijken. Zie je isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer? Dan beschik je over vloerisolatie en hoef je hier niet meer in te investeren.


Ontdek de isolatiewaarden

Hierboven hebben we het kort gehad over de isolatiewaarden van een vloer. Hiermee bedoelen wij de mate waarin een vloer goed geïsoleerd is. Hoe hoger deze waarde is, hoe beter de uiteindelijke isolatie is. In onderstaand tabel leggen we dit verder uit:

Bouwjaar

Isolatie niveau

Isolatiewaarde

Voor 1978

Geen vloerisolatie

Vanaf 1979

Matige isolatie

1,3

Vanaf 2000

Goede isolatie

2,5

Vanaf 2015

Zeer goede isolatie

4,0 of hoger


Verschillende soorten vloerisolatie

Voordat je kan beginnen met het isoleren van jouw vloer, is het ontzettend belangrijk om te achterhalen wat voor soort vloer je hebt. Het isoleren van een houten vloer vraagt namelijk om een andere aanpak dan een betonvloer. Beide soorten vloeren vereisen andere isolatiematerialen, waardoor we in de volksmond spreken van verschillende soorten vloerisolatie. Hieronder leggen we dit graag verder uit:

Het isoleren van een betonvloer

Alle woningen in Nederland die na 1960 zijn gebouwd, beschikken over een betonvloer. Deze betonvloeren werden tijdens het bouwen niet voorzien van isolatie, wat ervoor zorgt dat de vloeren constant koud aanvoelen. Dit komt doordat de koude lucht vanuit de kruipruimte door de betonvloer heen trekt. Hierbij verlies je dus de warme lucht in huis.

Om dit te voorkomen is het verstandig om de betonvloer te isoleren met een dikke laag isolatieschuim. Dit kan je aanbrengen zonder dat je in de vloer hoeft te boren. Het isolatieschuim kan je met behulp van montagekit aanbrengen, waardoor je geniet van een goede hechting. Het isolatiemateriaal hecht zich volledig aan de vloer met als resultaat dat alle kieren en naden zijn opgevuld.

Een houten vloer isoleren

Beschikt jouw woning over een houten vloer? Dan vraagt het isoleren van deze vloer meer aandacht dan het isoleren van een betonvloer. Dit komt voornamelijk doordat een houten vloer werkt. Bij warm weer zal het zich uitzetten, terwijl het bij koud weer juist krimpt. Dankzij deze natuurlijke eigenschap van de vloer is het ontzettend belangrijk om tijdens het isoleren de houten vloer niet op te sluiten.

Om te voorkomen dat zoveel mogelijk warme lucht verloren gaat via de houten vloer, kan je het beste glaswol dekens of isolatieschuim gebruiken. Is jouw kruipruimte erg vochtig? Dan is er een groot risico op houtrot. In dit geval is het verstandig om jouw kruipruimte volledig te laten isoleren. Hiermee blijven de houten balken droog en worden vochtproblemen direct opgelost.

Hoe wordt vloerisolatie aangebracht?

Vloerisolatie wordt vanzelfsprekend aangebracht via de kruipruimte. Deze methode gaat snel en zorgt voor de minste overlast in huis. Is er in jouw vloer een kruipluik aanwezig? Dan hoeft er zelfs geen zaag- of sloopwerk uitgevoerd te worden. Eenmaal in de kruipruimte aanwezig zijn de isolatiewerkzaamheden vrijwel altijd in één dag klaar. Dit komt doordat het monteren van het isolatiemateriaal gemakkelijk en snel gaat. Niet voor niets is vloerisolatie één van de makkelijkste en snelste vormen van isoleren.

Wanneer is vloerisolatie mogelijk?

Het is handig om te weten dat vloerisolatie via de kruipruimte altijd mogelijk is. Hierbij geldt als enige voorwaarde dat de kruipruimte minimaal 50 centimeter hoog is. Deze werkhoogte is nodig om het isolatiemateriaal netjes en verantwoord te monteren. Indien er geen kruipruimte aanwezig is of lager is dan de minimale vereiste, dan is een andere aanpak voor het isoleren noodzakelijk.

Vloerisolatie aanbrengen zonder kruipruimte

Heeft jouw woning geen kruipruimte? Dan heb je twee opties om jouw vloer toch van isolatie te voorzien, namelijk: betonvloer isoleren vanaf de bovenkant óf spuiten van isolatiemateriaal van buitenaf. Hieronder gaan wij hier graag verder op in:

  1. Bovenkant van een betonvloer isoleren
    Wanneer jouw woning niet over een kruipruimte beschikt maar wel een betonvloer heeft, dan is het mogelijk om de bovenkant van de vloer te isoleren. Dit kan je gemakkelijk zelf realiseren door isolatieplaten op de betonvloer te leggen. Hiermee kan de koude lucht niet meer door jouw vloer trekken wat je een aanzienlijke besparing oplevert.

    Let op: Helaas heb je met deze manier van isoleren wel te maken met ruimteverlies. De deuren in huis passen minder goed en moeten worden aangepast.

  2. Isoleren van buitenaf
    Wil je liever geen ruimteverlies in huis hebben? Kies er dan zeker voor om jouw vloer te isoleren van buitenaf. Bij deze methode wordt er isolatiemateriaal zoals isolatieparels via de tuin in uw woning gespoten. Hiermee wordt de loze ruimte tussen de vloer en de grond opgevuld om een koude luchtstroom te voorkomen.

    Houd er alleen wel rekening mee dat je bij deze manier van isoleren een goede inschatting nodig hebt van de situatie onder jouw woning. Er moet een loze ruimte aanwezig zijn en anders gemaakt worden.

Voordelen isoleren van de vloer

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun vloer te voorzien van vloerisolatie. Maar waarom is vloerisolatie belangrijk? En welke voordelen zitten hieraan verbonden? Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet:

  • Bespaar op jouw energierekening
    Vloerisolatie voorkomt dat de warme lucht in jouw woning verloren gaat via de kruipruimte. De warmte blijft langer hangen, waardoor je al snel 5 tot 7 m3 gas per vierkante meter geïsoleerde vloer bespaart.
  • Een verhoogt comfort
    Heb je regelmatig last van koude voeten? Dan is vloerisolatie dé oplossing. Hiermee verhoog je het comfort in huis wat ervoor zorgt dat jouw vloer warmer aanvoelt.
  • Beter voor het milieu
    Een ander voordeel is dat het isoleren van een vloer bijdraagt aan een beter milieu voor de toekomstige generaties. Door vloerisolatie heb je minder warmteverlies, waardoor je minder vaak de kachel hoeft te gebruiken. Op de lange termijn vermindert dit de CO2 uitstoot aanzienlijk.
  • Hogere verkoopwaarde van de woning
    Dankzij het isoleren van de vloer krijgt jouw woning een hoger energielabel. Hierdoor wordt jouw woning meer waard en krijg je gemiddeld meer voor jouw woning dan vergelijkbare woningen in de markt.

Belangrijk om te onthouden bij vloerisolatie

Ondanks dat vloerisolatie de snelste en makkelijkste manier is om op jouw energierekening te besparen, zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Zeker wanneer jouw woning niet beschikt over een kruipruimte en daardoor meer aandacht nodig heeft. Neem de onderstaande punten altijd mee in jouw overweging voor vloerisolatie:

  • Kruipruimte moet bereikbaar zijn
    Om jouw vloer goed te kunnen isoleren is het noodzakelijk dat jouw kruipruimte goed bereikbaar is. In de vloer zal een kruipruimteluik moeten zitten, zodat er toegang is tot de kruipruimte. Ook moet deze ruimte minimaal 50 centimeter hoog zijn om de werkzaamheden goed te kunnen voldoen.
  • Ieder deel moet toegankelijk zijn
    Een kruipruimte beschikt vaak over meerdere ruimtes, waardoor ieder deel toegankelijk moet zijn. Over het algemeen beschikken muren over sparingen (kleine openingen), waardoor men zich gemakkelijk naar een andere ruimte kan begeven. Is niet ieder deel van de kruipruimte bereikbaar? Dan moet er een extra luik gemaakt worden of moet er een tunnel gegraven worden.
  • Houd rekening met asbest
    Om een vloer te kunnen isoleren moet een kruipruimte volledig droog en asbestvrij zijn. Staat er water in de kruipruimte? Dan moet dit water eerst weggepompt worden.

Zelfstandig jouw vloer isoleren

Wil jij jouw vloer voorzien van vloerisolatie? Maar wil je deze klus liever zelf doen? Dan is het fijn om te weten dat dit een isolatie klus is die je gemakkelijk zelfstandig kan doen indien je geen last hebt van claustrofobie. Houd er alleen wel rekening mee dat je hiervoor het beste PIR isolatieplaten kan gebruiken. Hierbij is het belangrijk om koude bruggen bij de hoekjes en kieren te voorkomen. Dit voorkomt dat je te maken krijgt met vervelende vochtproblemen in huis.

Schakel een professional in voor isolatieschuim

Wanneer je liever isolatieschuim wilt gebruiken voor vloerisolatie, dan is het te adviseren om een professioneel bedrijf in te schakelen. De voornaamste reden hiervoor is dat purschuim uit de bouwmarkt niet geschikt is voor vloerisolatie in de kruipruimte. Het isolatieschuim dat een professioneel isolatiebedrijf toepast is gefabriceerd voor het vochtig klimaat in de kruipruimte en hecht ook op lange termijn goed aan de vloer.

Haal jouw vloerisolatie goedkoop in onze webshop

Bij Goedkoopisolatiemateriaal.nl begrijpen wij als geen ander dat je niet zit te wachten op een flinke investering wanneer het gaat om het isoleren van jouw woning. Daarom vind je in onze webshop verschillende soorten isolatiemateriaal die geschikt zijn als vloerisolatie. Ook zijn deze materialen uitermate geschikt om zelfstandig aan te brengen. Op die manier bespaar je aanzienlijk in de kosten van het isoleren van jouw vloer. Bestel snel en geniet deze winter nog van een aangenaam binnenklimaat!