welke dikte dakisolatie gebruiken

Er is niet één definitief antwoord op de vraag welke dikte dakisolatie u moet gebruiken. De vereiste Rd-waarde varieert afhankelijk van uw locatie, en verschillende isolatiematerialen hebben verschillende eigenschappen die meer of minder geschikt kunnen zijn voor uw behoeften. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten isolatiemateriaal die beschikbaar zijn, en geven we een aantal voor- en nadelen van elk materiaal. Wij geven ook een leidraad om u te helpen het juiste materiaal voor uw specifieke eisen te kiezen.

Welke soorten isolatiematerialen zijn geschikt voor dakisolatie?

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal die voor dakisolatie gebruikt kunnen worden, en elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Enkele van de meest voorkomende soorten staan hieronder opgesomd.

Glaswol

Glaswol is isolatiemateriaal dat gemaakt is van glasvezels. Het is een van de meest gebruikte soorten isolatiemateriaal, en het heeft een aantal voordelen. Het is relatief goedkoop, het is gemakkelijk te plaatsen, en het heeft een hoge R-waarde, wat betekent dat het een goede thermische isolatie biedt. Glaswol heeft ook goede akoestische eigenschappen, wat betekent dat het kan helpen om het geluidsniveau in gebouwen te verminderen. Glaswol is echter niet brandwerend, dus het mag niet gebruikt worden in ruimten waar brandgevaar bestaat.

Isovlas

Isovlas is isolatiemateriaal gemaakt van gerecycleerd glas. Het is een relatief nieuwe soort isolatiemateriaal, en het heeft enkele voordelen boven andere materialen. Het is brandwerend, wat betekent dat het veilig gebruikt kan worden in ruimten waar brandgevaar bestaat. Isovlas is ook akoestisch resistent, wat betekent dat het kan helpen het geluidsniveau in gebouwen te verminderen. Het is ook milieuvriendelijk, want het wordt gemaakt van gerecycleerd glas. Isovlas is echter duurder dan andere soorten isolatiemateriaal, en het is niet zo gemakkelijk te plaatsen als sommige andere materialen.

PIR isolatie

PIR isolatie is isolatiemateriaal dat gemaakt is van polyisocyanuraat schuim. Het heeft enkele voordelen ten opzichte van andere soorten isolatie. Het is brandwerend, wat betekent dat het gebruikt kan worden in ruimten waar brandgevaar bestaat. Het is ook milieuvriendelijk, want het wordt gemaakt van gerecycleerde materialen. PIR isolatie is ook doeltreffend als thermische isolatie, wat betekent dat het de energiekosten kan helpen verlagen. PIR isolatie is echter duurder dan sommige andere soorten isolatiemateriaal.

Steenwol

Steenwol is isolatiemateriaal dat van lavasteen gemaakt wordt. Het is een van de oudste soorten isolatiemateriaal, en het heeft enkele voordelen. Het is relatief goedkoop, het is gemakkelijk te installeren, en het heeft een hoge R-waarde, wat betekent dat het een goede thermische isolatie biedt. Steenwol heeft ook goede akoestische eigenschappen, wat betekent dat het kan helpen het geluidsniveau in gebouwen te verminderen. Steenwol is echter niet brandwerend, dus het mag niet gebruikt worden in ruimten waar brandgevaar bestaat.

Welk isolatiemateriaal is geschikt voor mijn dak?

Een van de belangrijkste factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van isolatiemateriaal is de dikte van de balken in uw dak. U zult de ruimte voor de isolatielaag moeten berekenen om te zien welk isolatiemateriaal het meest geschikt is. Stel dat u ruimte heeft voor een isolatielaag van 12 cm. U wilt graag glaswol of PIR gebruiken. Met glaswol kunt u een Rd waarde van 3,5 bereiken bij een isolatielaag van 12 cm. Met PIR zou u een Rd waarde van 5,5 kunnen bereiken bij dezelfde isolatielaag. Een overweging om te maken is natuurlijk de prijs. PIR is aanzienlijk duurder dan glaswol, maar isoleert ook veel meer.

Daarnaast is het van belang dat u goed kijkt of uw dak hol of bol is. Dit heeft impact op de ruimte voor de isolatielaag. Bij een bol dak moet u latten aanleggen, zodat het isolatiemateriaal goed aanhecht. Afhankelijk van hoeveel ruimte u heeft, zal het meest geschikte isolatiemateriaal ook veranderen. Zoals eerder genoemd kunt u met PIR een hogere isolatiewaarde krijgen bij eenzelfde isolatielaag als met glaswol. Maar PIR is een stuk minder flexibel dan glaswol. Glaswol kan in sommige situaties dus nog steeds een betere uitkomst bieden dan PIR, ondanks de goede isolatiewaarde van PIR.

Vereiste Rd waarde voor subsidie

De Rd waarde (weerstand tegen warmtestroom) die voor subsidie vereist is, varieert naargelang uw plaats - in het algemeen geldt een minimum Rd waarde van 3,5. Subsidie is landelijk of gemeentelijk aan te vragen en de voorwaarde verschillen. Het is belangrijk dat u aanvraag doet om de specifieke voorwaarden te weten voor uw regio. Goedkoopisolatiemateriaal.nl adviseert een Rd waarde van 5 aan te houden, zo weet u zeker dat u voldoet aan de minimumeis.

Let op! Landelijk is het de voorwaarde dat je minimaal 2 toepassingen isoleert. Dit kunnen bijvoorbeeld het isoleren van het dak zijn en het vervangen van enkelglas voor dubbelglas. Het materiaal dient u zelf in te kopen, maar de plaatsing moet gedaan worden door een bedrijf. Belangrijk is dat u overal foto's van maakt, dus de originele situatie, het materiaal en de plaatsing van de isolatie. Deze foto's dient u aan te leveren als bewijs om aan te duiden dat u recht heeft op de subsidie.

Verschillende Rd waarden per isolatiemateriaal

De Rd waarde is dus van belang om te bepalen welk isolatiemateriaal u voor uw dak gebruikt, maar ook voor het krijgen van eventuele subsidies. Goedkoopisolatiemateriaal.nl maakt per soort isolatiemateriaal inzichtelijk wat de Rd waarde is in het onderstaande overzicht.

 Soort isolatie Product Rd waarde
Glaswol Knauf Naturoll 037 - 140 mm Rd 3,75 m²,K/W
Isovlas Pak Isovlas PL140mm dik 600x1200 Rd 3,68 m²,K/W
PIR isolatie Pak PIR 30 mm dik Recticel Silver Rd 1,35 m²,K/W
Steenwol Knauf Rock4All | Steenwolplaat 70mm dik Rd 2,00 m²,K/W


Heeft u nog vragen over welke dakisolatie u het beste kunt gebruiken? Neem gerust contact met ons op!