Glaswol vs steenwol: wat is het verschil?

Ben je op zoek naar isolatiemateriaal, dan ben je vast glaswol en steenwol tegengekomen als opties. Beide zijn goede isolatiematerialen, maar voor het ene project is glaswol geschikter en voor andere projecten juist steenwol. In deze blog leggen we je uit wat de verschillen tussen de twee isolatiematerialen zijn, zodat jij weet welk materiaal je het beste kan kiezen.

Wat is glaswol?

Glaswol bestaat uit zand en gerecycled glas. Je kunt dit isolatiemateriaal gebruiken voor het isoleren van vloeren, wanden, spouwmuren, daken, plafonds en gevels. Glaswol is verkrijgbaar als glaswolrollen en ook als glaswol platen.

Wat is steenwol?

Steenwol wordt gemaakt van steensoorten als basalt of diabaas. Deze worden bij een hoge temperatuur gesmolten en vervolgens tot draden gemaakt. Steenwol staat ook wel bekend als rotswol. Net als glaswol, is ook steenwol verkrijgbaar op rol of als platen.

Overeenkomsten tussen glaswol en steenwol

Voordat we de verschillen behandelen, benoemen we eerst de belangrijkste overeenkomsten tussen glaswol en steenwol. Beide materialen:

  • Zijn brandwerend.
  • Zijn waterafstotend.
  • Zijn ongevoelig voor de vorming van schimmels.
  • Zetten niet uit.
  • Krimpen niet.

Geluidsisolatie: glaswol of steenwol?

Zowel glaswol als steenwol dempen tot op zekere hoogte geluid. Dit is het geval bij elk isolatiemateriaal. Omdat steenwol en glaswol beide zachte materialen zijn, met een open structuur, absorberen ze meer geluid dan harde isolatiematerialen als PIR of EPS. Over het algemeen geeft steenwol een betere geluidsisolatie dan glaswol. 

Uitzonderingen hierop bestaan ook. Zo heeft Knauf een paar glaswol isolatiematerialen in het assortiment die erg dicht in de buurt komen van steenwol isolatiemateriaal. Kijk hiervoor bij de Knauf MW 35, de Knauf Naturoll 032 of Knauf Acoustifit artikelen. 

Thermische isolatie: glaswol of steenwol? 

Als het gaat om thermische isolatie, zijn glaswol of steenwol vergelijkbaar. De lambda-waardes, oftewel de mate van warmtegeleiding van een materiaal, liggen bij beide materialen tussen de 0,031 en 0,040. Hoe lager dit cijfer, hoe beter, want dit betekent dat er weinig warmte verloren gaat. Meestal isoleert glaswol net iets beter dan steenwol. Maar ook hierbij geldt dat er uitzonderingen zijn. De isolatierollen en -platen op de markt zijn vaak nét iets verschillend van elkaar. Hierdoor kan het voorkomen dat bepaalde steenwol isolatiematerialen toch iets beter isoleren dan vergelijkbaar glaswol. 

Overige verschillen tussen glaswol en steenwol

Naast deze verschillen op het gebied van geluids- en thermische isolatie, zijn er ook nog een paar andere verschillen:

  • Steenwol is stugger, moeilijker te buigen en daarom wat lastiger te verwerken.
  • Steenwol gaat langer mee.
  • Glaswol is over het algemeen goedkoper dan steenwol. 
  • In tegenstelling tot glaswol, is steenwol licht en geurloos.

Steenwol of glaswol: wat is het beste?

Steenwol en glaswol zijn op veel punten erg vergelijkbaar. Twijfel je tussen deze twee isolatiematerialen, bedenk dan met welk doel en waar je het materiaal wilt gebruiken. Is het hoofddoel om geluid te beperken of is dat een prettige bijvangst? Is thermische isolatie het belangrijkst? In hoeverre is de prijs belangrijk? Dit zijn vragen die je jezelf van tevoren kan stellen. Wanneer je hier meer over wilt weten of advies op maat wilt, kan je contact met ons opnemen. Wij helpen je graag verder.