Het verschil tussen EPS en XPS isolatie

EPS en XPS isolatie hebben elk unieke kenmerken en zijn geschikt voor uiteenlopende toepassingen. Bij het isoleren van je woning is het belangrijk te weten wat EPX en XPS isolatie voor materialen zijn en wat het verschil is. Op deze manier is het gemakkelijk om tot de beste keuze voor een van beide isolatiematerialen te komen.

EPS isolatie: piepschuim met hoge thermische isolatiewaarde

Expanded polystyrene is de afkorting van EPS en is isolatiemateriaal dat bekend staat als piepschuim, maar ook als Airpop net als tempex. Het zijn kleine kunststofbolletjes die voor het grootste deel uit lucht bestaan en voor 2% uit polystyreen. EPS isolatie is uitstekend isolatiemateriaal, omdat stilstaande lucht zich kenmerkt door de hoge waarde van thermische isolatie. 

Diverse soorten EPS isolatie

Er zijn verschillende soorten EPS isolatie te onderscheiden. Er zijn bijvoorbeeld EPS platen die op maat zijn gesneden en ideaal zijn om een plat dak mee te isoleren. In de vorm van losse bolletjes is dit isolatiemateriaal bij uitstek geschikt om een spouwmuur mee te na-isoleren. Zo zijn er ook nog andere uitvoeringen beschikbaar, zoals in een mal geperste EPS platen.

XPS isolatie

Extruded polystyrene is de afkorting van XPS en dit is isolatiemateriaal dat uit kunststof hardschuim bestaat. Een kenmerk van XPS is dat het materiaal uit een gesloten cellenstructuur bestaat en over vochtwerende eigenschappen beschikt. Bovendien zijn er variaties in druksterktes te onderscheiden bij XPS isolatieplaten.

Diverse soorten XPS isolatie

XPS isolatie is in platen verkrijgbaar met uiteenlopende druksterktes, waarbij er variatie is in de toepassing. De vochtwerende kenmerken maken XPS platen onder meer geschikt voor gebruik in badkamers. De hoge druksterkte is ideaal om XPS als isolatie voor een plat dak te gebruiken, maar ook als isolatie voor een vloer.

Verschil in druksterkte

Nu duidelijk is wat EPS isolatie en XPS isolatie voor kenmerken hebben, is het gemakkelijk om de verschillen aan te duiden. Een opmerkelijk verschil tussen beide isolatiematerialen is dat XPS meer hogere druksterktes kent. Dit komt omdat de celdichtheid hoger is in vergelijking met EPS. 

Verschil in vochtresistentie

Een ander verschil tussen XPS isolatie en EPS isolatie heeft te maken met de vochtresistentie. XPS is isolatiemateriaal met een warmtedampdiffusieweerstand die tussen 80-250 ligt en EPS isolatiemateriaal heeft een lagere warmtedampdiffusieweerstand tussen 30-70. Dit betekent dat EPS zowel meer vocht als lucht doorlaat en dat XPS isolatiemateriaal een hogere vochtresistentie heeft. 

Wanneer kiezen voor EPS of XPS?

EPS isolatie heeft als voordeel dat het goedkoop materiaal is om bijvoorbeeld een plat dak te isoleren. Overigens is EPS eveneens te gebruiken om een kruipruimte mee te isoleren in de vorm van bodemisolatie. Zo is EPS in de vorm van korrels tevens een uitstekende en voordelige keuze voor de na-isolatie van spouwmuren. XPS is als isolatiemateriaal met vochtwerende eigenschappen meer geschikt om toe te passen in bijvoorbeeld badkamers, maar ook in andere sanitaire en vochtige ruimtes. Daarnaast krijgt XPS de voorkeur als het gaat om het isoleren van bijvoorbeeld omkeerdaken en voor funderingsmuren om toe te passen onder de grond.

Isolatie keuzehulp

Wat wil jij isoleren?

Met onze keuzehulp vind je wat je nodig hebt.

Start keuzehulp