Naast vloerisolatie, wandisolatie en bijvoorbeeld dakisolatie is spouwmuurisolatie een populaire vorm van isoleren. Dit komt doordat het een relatief goedkope optie is, het jarenlang meegaat en je er snel geld mee kan besparen. Wil je weten hoe spouwmuur isolatie precies werkt, of jouw huis er geschikt voor is en wat het beste spouwmuur isolatiemateriaal is? Lees dan snel verder.
Hoe werkt spouwmuur isolatie?
Een spouw – oftewel de ruimte tussen een buiten- en binnenmuur – is bedoeld om te voorkomen dat er vocht van buitenaf in je huis komt. Helaas zorgen spouwmuren ook voor warmteverlies. Bij spouwmuurisolatie wordt de spouw daarom gevuld met isolatiemateriaal. De te vullen ruimte is meestal tussen de vijf en zeven centimeter breed. De spouw kan worden opgevuld met verschillende soorten materialen.
Na-isolatie
Het isoleren van de spouwmuur kan op verschillende manieren. Bij na-isolatie worden er kleine gaatjes in de gevel van de woning geboord. Vervolgens wordt er via een slang isolatiemateriaal in de spouw gespoten. Wanneer de spouw is gevuld, worden alle gaatjes weer gedicht.
Voor-isolatie
Bij voor-isolatie wordt er spouwmuurisolatie aangebracht tijdens de bouw van het huis. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om PIR spouwplaten. Een voordeel van PIR spouwplaten is dat deze al zijn voorzien van isolatiefolie. Dit hoeft je dus niet meer apart aan te brengen.
Wat is het verschil tussen gevelisolatie en spouwmuurisolatie?
Bij spouwmuurisolatie wordt er isolatiemateriaal in de spouw aangebracht. Bij gevelisolatie is er meestal geen spouw aanwezig en wordt er daarom isolatiemateriaal aan de buitenkant van de gevel bevestigd. Dit wordt ook wel buitenisolatie genoemd. Het isolerende materiaal bevindt zich dan tussen de muur en de afwerking (bijvoorbeeld hout of steenstrips). Gevelisolatie is prijziger dan spouwmuurisolatie, maar het is wel mogelijk om een dikkere laag isolatiemateriaal aan te brengen.
Is elk huis geschikt voor spouwmuurisolatie?
Spouwmuurisolatie is niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld omdat er geen spouw aanwezig. Dit is vaak het geval bij huizen gebouwd voor 1920. Bij woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd is spouwmuurisolatie het interessantst. Dat komt omdat de spouwmuren van deze huizen tijdens het bouwen niet zijn voorzien van isolatie. Bij huizen die zijn gebouwd tussen 1975 en 1982 ontbreekt de isolatie ook soms, of is deze erg gering. Woningen van na 1982 moeten officieel een spouwmuur hebben, maar deze is dan soms verouderd.
Ook is niet elke muur geschikt voor spouwmuurisolatie. Zo moet het voegwerk op de gevel in goede staat zijn. Is dat niet zo, dan kunnen er bij spouwmuurisolatie vochtproblemen ontstaan omdat de muur langzamer opdroogt. Daarnaast moet de spouw schoon zijn. Is er bouwpuin aanwezig, dan kan dat ook voor vochtproblemen zorgen. Ook is het belangrijk dat de gevel niet is bewerkt met dampdichte verf. Vocht in de spouw kan door de spouwmuurisolatie dan niet goed verdampen, waardoor de verf gaat afbladderen. Een laatste aandachtspunt zijn je dakgoten. Deze moeten in orde zijn, zodat er geen vocht tussen de spouwmuur kan komen.
Pas verder goed op bij de volgende steensoorten, deze kunnen in combinatie met spouwmuurisolatie tot vochtproblemen leiden:
- Geglazuurde bakstenen
- Poreuze betonstenen
- Stenen die niet goed bestand zijn tegen vorst
Is een van deze steensoorten bij je woning van toepassing? Vraag dan advies aan een isolatie specialist.
Waar moet je op letten bij spouwmuurisolatie?
Het is goed om je te realiseren dat het isoleren van een spouwmuur invloed heeft op de ventilatie in de rest van je huis. De ventilatie van je muren vermindert namelijk door het isoleren van een spouwmuur. Ook wordt de lucht in je huis minder makkelijk ververst. Is je huis nog niet optimaal geventileerd, dan is het verstandig om hier in te investeren. Daarnaast kan het zo zijn dat de kruipruimte in je woning via je spouwmuur ventileert. Is dat zo, dan moet je hier voor een alternatieve luchtcirculatie zorgen. Doe je dit niet, dan heb je kans op vervelende vochtproblemen onder je woning.
Spouwmuurisolatie verwijderen
Soms is het nodig om spouwmuurisolatie te verwijderen. Bijvoorbeeld omdat het isolatiemateriaal is verweerd of naar beneden is gezakt. Of wanneer het materiaal sterk verouderd is. Dit kan voor vocht- en schimmelplekken op de binnenmuur zorgen. Maar hoe verwijder je spouwmuurisolatie? Dit kan in vele gevallen door een zuiginstallatie, waarmee het isolatiemateriaal via openingen in de gevel uit de muur wordt gezogen. Het kan niet altijd op deze manier. Bij sommige isolatiematerialen is het nodig om de hele binnenmuur te verwijderen, om zo het oude isolatiemateriaal eruit te kunnen halen.
Wat is de beste spouwmuurisolatie?
Er zijn veel verschillende spouwmuurisolatie soorten, dus het kan lastig zijn om het juiste materiaal te kiezen. Bij na-isolatie van een woning zijn EPS parels of glaswol vaak de beste opties. Hierbij baseren we ons op de isolatiewaarde, prijs-kwaliteitverhouding en milieuvriendelijkheid. Bij een verbouwing of renovatie van je woning zijn PIR-isolatieplaten aan te raden. Spouwmuurisolatie platen van PIR hebben namelijk een hoge isolatiewaarde. Daarnaast is het een licht materiaal, wat makkelijk te verwerken is. PIR neemt vrijwel geen vocht op en heeft bovendien brandvertragende eigenschappen. Heb je vragen over spouwmuurisolatie of de beschikbare isolatiematerialen, neem dan gerust contact met ons op.